Prvi vtisi

So bili ti trije tedni, od kar smo v hiši kar pestri. Najprej smo doživeli manjšo poplavo v kleti, takoj ko smo prvič zagnali pralni stroj. Vodovodar je ugotovil, da kanalizacijska cev iz kleti sploh ni speljana do jaška. Na srečo se je zidar Grilc še isti dan odzval in na parcelo poslal bageraša, da pogleda, kaj se je v resnici zgodilo. V vsej vnemi reševanja nastalega problema smo vsi skupaj pozabili, da na istem mestu kot kanalizacijske cevi iz hiše izstopajo tudi cevi talnega kolektorja toplotne črpalke. Ni potrebno dvakrat ugibati, cevi so seveda potegnile ta kratko in okoli hiše je zasmrdelo po antifrizu. Pa spet telefon v roke in mojstre na kup. Najprej so rešili kanalizacijo. Cev iz hiše je bila polomljena in staknjena iz jaška – posledica nemarnega zakopavanja hiše. Mimogrede so še zabetonirali muldo v jašku, kar so lansko leto pozabili narediti.  Nato so prišli Knutovci in kolektorje zakrpali in istočasno ugotovili, da je poškodovana tudi napeljava v hiši. Smo morali poklicati še našega ogrevalničarja Stroja, da je popravil tudi to. Ta teden pridejo še enkrat Knutovci, da kolektorje napolnijo z medijem.

Drugače pa je bivanje v hiši prijetno in skoraj se ne spomnimo več starega stanovanja. Ker smo v naselju šele tretji, ki smo se priselili, je ulica mirna in otroci se brez nevarnosti igrajo okoli hiše. Dolgčas tudi staršem ni, je potrebno še toliko postoriti v in okoli hiše. V kleti je še precej selitvenih škatel, ki čakajo na praznjenje. Na vrtu že raste solatka, hitimo tudi s pripravo terena za sajenje trave. Poleg tega pa nam redno čiščenje vzame precej več časa kot smo bili navajeni v stanovanju. Vseh del še nimamo razdeljenih in uravnoteženih, kar včasih pripelje tudi do kakšnega nesporazuma.

Hiša nam je še vedno oz. vedno bolj všeč. Prostori so večji, kot smo si predstavljali. Po parketu večinoma hodimo kar bosi. Tuš kabina z Hansgrohejevim raindance tušem je vsak večer polno zasedena. Akustika dnevne sobe je vsaj za moje nestrokovno mnenje precej boljša, kot smo bili navajeni v prejšnjem stanovanju. Na novo kuhinjo se še navajamo. Presenetila nas je tudi izredno dobra zvočna izolativnost hiše. Trenutni biserček pa je balkonček, na katerem se redno odvijajo čajanke in kavanke. Tudi otroci so navdušeni. Pod nami ni nobenega sitnega soseda, ki bi butal v strop ob vsakem malce večjem trušču. Radio se lahko da tudi malo bolj na glas. Okoli hiše je dovolj peska za največji peskovnik. Le Anžeta je začetno navdušenje nad lastno sobo kaj hitro minilo. Je bilo preveč dolgočasno. Tako sedaj spet vsi trije spijo v eni sobi in lahko si mislite, kakšno je vzdušje zvečer pred spanjem,

Minusi so majhni in nas skoraj ne motijo, ampak naj jih vseeno omenim. Leseni strop pritličja je razpokal bolj, kot sem pričakoval. Verjetno bi morali vgraditi masivne plošče boljšega kvalitetnega razreda. Prezračevanje deluje, vendar nimamo nobene kontrole nad njim. Trenutno se še pogovarjam s Knutom, kako bi to kontrolo vgradili v peč. Kuhinja bi bila lahko kvalitetnejše zmontirana. Parket je kar občutljiv in vsaj sedaj na začetku nas vsaka črtica zbode v oči.

Denarnica pravi, da se mojstrov moramo čim bolj izogibati. To ti spoštujejo še bolj, kot bi si mi želeli. Še za tiste nujne malenkosti, ki so nam še ostale (ponikovalnica za meteorno vodo, priklop žlebov na cisterno za deževnico, priklop deževnice na vodovodni sistem, kitanje in pleskanje sten okoli stopnišča) nam jih ne uspe zvabiti. Se mi zdi, da smo takoj, ko smo se vselili, padli v tretjo ligo naročnikov. Če bi tako zidal celo hišo, jo ne bi sezidal 10 let. Ampak sedaj se nam ne mudi več, tako da smo bolj potrpežljivi.

Lopata in šajtrga sta pa vsak dan pripravljena za delo. Tudi delavcema (jaz in Anže) začetne vneme še ni zmanjkalo. Zato, gremo naprej!

 • Share/Bookmark

8 odgovorov zaenkrat »

 1. 1

  nena pravi,

  19.05.2008 @ 20:25

  nasmejana lička povejo vse…..in samo to šteje.

  veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliko sreče vam želita nena in iztok.

 2. 2

  Ivan Strle pravi,

  20.05.2008 @ 21:11

  Čestitam za uspešno zaključen projekt. Kapo dol ! Imam pa vprašanje glede parcel v vaši okolici, predvsem tistih v bližini transformatorske postaje. Ali mogoče veste ali je dovoljeno graditi tako blizu transormatorjev; glede na moje informacije so te parcele še proste. Cena 220Eur/m2. Noro, kajne !
  Še enkrat čestitam !

 3. 3

  kemo pravi,

  21.05.2008 @ 08:15

  Za enkrat ni znanstveno dokazano, da bližina transformatorja vpliva na zdravje. Bolj so problematični visokonapetostni vodi, pa še ti, če tečejo neposredno nad hišo. Seveda pa razni kaoznanstveniki trdijo ravno obratno in rišejo strašljive zgodbe posledic sevanja.
  Tako je od človeka samega odvisno, ali ga taka stvar moti ali ne. Bi pa pričakoval, da so te parcele vsaj malenkost cenejše. 220Eur, uf, če bi sedaj kupoval parcelo, hiše nikoli ne bi imel.

 4. 4

  Luka pravi,

  23.05.2008 @ 13:47

  Ja jaz mislim tudi tako.

 5. 5

  mx pravi,

  30.12.2008 @ 18:49

  meni pa je ža lvsakega kotička,ki se ga zasfaltira, pozida… nihče ne misli na zemljo…predniki so tisočletja pridno delali in nabirali centimetre zemlje, zdej se pa eden odloči da ga ne bo zeblo pozimi ko bo v kratkih rokavih okrog letal, pa uniči tistih 20 cm zemlje, ki so se tisočletja nabirala…potem se pa hvali pred prijatelji, kako je uspešen…zraven pa stiska pri vseh stvareh, ki so okoljsko vsaj malo bolj primerne…sadi umetne gozdičke, seka visokodebelne sadovnjake in jih nadomešča s karnekaj, sadi angleško travico in se zato krega s sosedi…kako sovražim to angleško travico…smrt na milijonih kvadratov…morilci vsepovsod, z občutkom da rešujejo svet…

 6. 6

  helena pravi,

  15.05.2010 @ 21:03

  pozdravljeni,

  zanima me koliko pride gradnja take hiše in katero podjetje vam jo je postavilo?

  Lep pozdrav,
  Helena

 7. 7

  kemo pravi,

  1.06.2010 @ 16:25

  Podjetje Jaris, za ceno je pa težko rečt. Mi smo prišli s parcelo vred skoz za 280 000Eur

 8. 8

  jure pravi,

  18.09.2013 @ 10:26

  Meni se zelo dopadejo lesene obloge sten in tudi po vasem meneju se zelo dobro obnesejo , tako da me zanima kje ste jih narocili oziroma kupili..
  se nekaj te plosce se polagajo na pero in utor ?
  Lp, jure

Komentarji RSS · TrackBack URL

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !