Konstrukcija zunanje stene

Kako je bilo vse enostavno, ko sem prelistal prvi katalog montažnih hiš. Jelovice. Sestava sten me ni kaj dosti zanimala, pravzaprav o tem tudi ni bilo kaj veliko napisanega. Kot mi je dejal eden od prodajnikov te ali kakšne druge firme, se kupci bolj zanimajo, kako bo hiša izgledala in koliko bo stala, stene so pa na koncu tako ali tako vse enake.
Tudi tebi svetujem, da takoj prekineš z branjem, če želiš ostati na tej enostavnejši in cenejši strani. Za vse ostale, ki mojega priporočila ne jemljete resno, pa ne odgovarjam za vse dodatne stroške, ki si jih boste po vsej verjetnosti nakopali pri gradnji svoje hiše.
Meni je pri ogledu Riko hiše postalo jasno, da vse skupaj le ni tako enostavno, kot sem si sprva predstavljal. Dokončno pa me je zastrupil Miro Škvorč iz Eko produkta. Parapropustnost, toplotna izolativnost, toplotna akomulacija, fazni zamik prehoda toplote, biomateriali… To so kar naenkrat postali pojmi, ki so postali bistveni pri izboru izvajalca moje hiše.

Pa poglejmo nekaj najbolj običajnih konstrukcij zunanje stene:

- običajna izvedba (Jelovica, Marles, Rihter Standard…)
Večina montažnih hiš je verjetno še vedno v tej izvedbi. Je preizkušena in kar je še najpomembneje poceni. Konstrukcija zunanje stene je ponavadi naslednja. Pod fasado je od 6 do 10cm stiropora. Med lesenim skeletom hiše je kamena ali steklena volna. Na notranji steni pa je folija (parna zapora) in mavčnokaronska ali mavčnovlaknena plošča. Slabost take hiše se pokaže predvsem poleti, saj vročina dokaj hitro vdre v hišo. Pa tudi tista folija mi ni preveč všeč. Se bojim, da se v hiši počutiš, kot bi stanoval v plastični vrečki.

- parapropustne stene (Kager DOH, Rihter Standard Plus…)
V teh stenah namesto parne zapore (folije) uporabijo parno oviro (ponavadi OSB plošča), ki pari ne preprečuje prehoda skozi steno. Zato morajo tudi vsi ostali materiali v steni paropropustni, kar pomeni da se namesto stiropora uporabi kamena volna ali lesnovlaknena izolacija. Tudi fasada mora biti paropropustna. Zelo pogosto v tako steno na notranji strani dodajo inštalacijsko ravnino. To je okoli 5cm sloj med parno oviro in mavčnokartonsko ploščo, v katero gredo vse inštalacije. S tem se tudi prepreči kakršnakoli poškodba parne ovire.
Počutje v taki hiši naj bi bilo precej prijetnejše kot pri paronepropustni klasiki.

- masivne lesene stene (Riko, KLH, Smreka, finske brunarice)
V teh hišah se namesto lesenega skeleta hiše uporabi masivni les. Riko in KLH uporabljajo smrekove lepljene plošče, Smreka in finski brunačirji pa lesena bruna (smreka oz. bor). Slabost te variante je, da les ni prav dober izolator, tako da je potrebno dodati izolacijo. Riko in KLH jo dodata na zunanjo stran (lesnovlaknene plošče), Smreka in finski brunačirji pa na notranjo stran (ponavadi kamena volna). Še vedno pa izolativnost takih sten ne dosega montažnih hiš primerljivega cenovnega razreda.
Prednost takih hiš je vsekakor prijetnost bivanja, saj les uravnava vlago v prostoru, pa tudi nasploh je prijeten material. Ima dobro toplotno akumulacijo, kar pomeni, da tudi poleti v hiši ne bo vročine.
Glavna slabost pa je visoka cena, vsaj v primeru Rikota, ki je bila moja prva izbira.

- stene, ki imajo poleg lesenega skeleta tudi izolacijo iz naravnih materialov (Rihter Natura, Kager Eco, Dama haus, Eko produkt, Jaris…)
Hiše, ki so po svojih karakteristikah in prijetnosti bivanja podobne masivnim lesenim stenam, le izolativnost je bistveno boljša.
Rihter Natura in Kager Eco sta še vedno klasični montažni hiši. Stene sestavijo v tovarni. Za izolacijo se uporabijo lesno vlaknene plošče tako na zunanji strani pod fasado kot tudi med skeletom.
Dama haus, Eko produkt, Jaris pa so skeletne hiše, katere skelet izdelajo na sami parceli. Na zunanjo stran hiše pod fasado se vgradi lesene izolacijske fasadne plošče. V skelet pa se vpiha celulozna izolacija ali lesni kosmiči.
Te hiše so zelo dobro toplotno izolativne, dihajo, uravnavajo vlago v prostoru in imajo tudi dobro toplotno akumulacijo torej tudi velik fazni zamik prehoda toplote. Vsekakor pa je tudi cena nekaj višja kot pri klasiki.
Mene so prepričali, da so tega dodatnega denarja tudi vredne. Kaj pa tebe?

 • Share/Bookmark

10 odgovorov zaenkrat »

 1. 1

  Lojze pravi,

  9.01.2008 @ 00:24

  A je to!

  Zame so bio materiali sinonim za nateg, hrana za eko snobizem. Ko vam trgovci, poudarjam trgovci ponujajo izdelke v stilu, ker se cenite, bodite dvakrat previdni, ker se cenite, vsaj upam. Včasih prečitajte kakšno reklamo tudi med vrsticami. Cilj trgovcev je dobro zaslužiti, vi pa, ko boste neko stvar res mastno plačali niti pomisliti ne boste smeli kako je rex prebrisan.
  Fazni zamik pa je prej moteč dejavnik, kot nasprotno. Kot je že Marko komentiral dobimo obiske in takoj se segreje za 2 stopinji ali celo več, kar pa je po mojih izkušnjah že skoraj savna. Tudi če so obiski najavljeni, imajo stene pri velikem faznem zamiku tako akumulacijo, da je temperaturo prostora težko uravnavat brez prepiha. Lahko pride še celo do podhladitve sten, in imamo po odhodu obiskov nelagoden občutek hladu.
  Fazni zamik ima mogoče kakšno prednost pri kampanjskem gretju, ko nekateri zmotno mislijo, da bodo prihranili, če hiše dopoldan, ko so v službi ne bodo ogrevali, kar pa pri dobro izoliranih hišah in majhni porabi tudi ni več v modi.
  Tudi sonce je podoben dejavnik, pri isti zunanji temperaturi, sonce skozi zastekljene površine pogreje prostor za 2-4 stopinje. Pozimi nas to ne moti kaj dosti, za poleti pa priporočam, da ima hiša velike nadstreške (mislim, da je to najenostavneje), da soncu, ki je poleti visoko na nebu zastre neposreden pogled v prostor, pozimi pa nas osrečuje z svojim nagajivim pogledom. Iz istega razloga ne priporočam modnih strešnih oken.
  Kar se pa tiče polivinilaste vreče postavite piko na i, ko notranje stene prebarvate z jupolom po možnosti bio, ker ne kaplja in ne curlja.
  Še nekaj paro propustnost, oziroma dihanje sten seže le nekaj mm v globino z jupolom pa še toliko ne.
  Pri fasadi pa prihaja še do enega efekta. Pozimi ko je pod ničlo nastaja nekje v zunanjem sloju izolacije, odvisno od minusa, do cone ledišča, kjer vodna para zmrzuje in se nabira sreš in ko se še ohlaja se ta cona pomika naprej v notranjost, to pa lahko povzroči separacijo in odpadanje zunanjih plasti. Zanimivo, kaj sem vam dobro naložil, no ja stiropor te hibe nima, za to je priporočljiv, kot zunanja zaključna izolacija.

  Lp Lojze

 2. 2

  Lojze pravi,

  9.01.2008 @ 01:06

  Še enkrat jaz

  Pred mesece sem šel v Bosno pogledat dve podjetji, ki izdelujeta montažne hiše. Moram reči, če se bom odločil za montažno, bo to bosanska, zaradi cene seveda, izdelajo jo pa tako ali tako po projektu, oziroma po željah naročnika, vključno z konstrukcijo sten.
  Da ne bom predolg. Najprej sem obiskal fabriko montažnih kuča PROMO, Donji Vakuf,(muslimanski del) ( http://www.promo.ba ). Nato pa še fabriko montažnih kuča INTAL – MILIĆI, v Miličih (srbski del) (www.intal-milici.com ). Vmes sem prečkal Romanijo, če vam to kaj pomeni. Obe podjetji delata tudi za izvoz seveda, tako, da naj skeptikom takoj povem, ko vam bodo to isto hišo prodali Skandinavci ali Nemci ne boste imeli pomislekov, samo občutno dražja bo. Drugače pa je Bosna lepa in zanimiva, pa tudi ljudje so prijazni, samo pogled na neskončno število požganih hiš in vasi je žalosten.

  Lp Lojze

 3. 3

  Polde pravi,

  9.01.2008 @ 19:35

  Minili so časi gradnje Lojze, ki ponujajo to kar opisujejo tile gradbeniki zagotovo pa so poceni in res, Bosna je lepa in čaka jih še lepa prihodnost.

  Za sve izvedene radove garantiramo 12 ili 24 mjeseca zavisno od vrste i namjen
  Zidovi: Formiraju se od prefabrikovanih zidnih panela u modulu 121 cm i visine 240-320 cm. Debljina zida je 12-25 cm, zavisno od klimatske zone, namjene objekta i zahtjeva kupca. Fasada može biti obrađena plastičnom žbukom, ciglom, kamenom, termo fasada…
  e objekata.

 4. 4

  kemo pravi,

  12.01.2008 @ 19:09

  Ja, pa še najboljše bureke pa čevape majo.

 5. 5

  jani pravi,

  27.01.2008 @ 22:03

  in za moj okus, še boljše sirnice!

 6. 6

  borut pravi,

  15.02.2008 @ 13:17

  Mene pa zanima kako poteka prodaja iz bosne v slovenijo? Kašni so kej pogoji oz. davki?

 7. 7

  Anže pravi,

  4.01.2009 @ 14:47

  Lojze najprej govoriš o tem, da paro-prepustnost seže le nekaj mm v steno, nato pa, da v primeru nizkih temperatur zmrznjen kondenz lahko povzroča poškodbo v notranjosti stene. Ledišče se prav gotovo nahaja več kot par mm od notranjega sloja stene. Lahko razložiš?

 8. 8

  magda pravi,

  18.10.2009 @ 20:06

  Želim kupiti montažno hišo za na morje-Trogir. Seveda nekaj malega, ker pa gledam tudi na ceno, vas prosim povejte mi katera od teh firm je kvalitetnejša, kakšno steno naj potem izberem,ker se čisto nič ne spoznam na to paraizolacijo??, da bo primerna in poleti in pozimi in karero hišico cca
  60-70m2 z veliko dnevno sobo in pokrito teraso mi svetujete?. Ali so v Bosni zaneslivi? In nekateri pravijo da so potem težave glede projektne dokumentacije iz Bosne v HR? Kako to izpeljati. Hvala vam

 9. 9

  magda pravi,

  19.10.2009 @ 23:34

  kakšna je razlika med ploščo iverraso in frmacell? Kaj je boljše?

 10. 10

  Radovan pravi,

  20.01.2017 @ 20:22

  Pozdravljeni,

  mi lahko pošljete vašo ponudbo prosim.

  L.p.
  Radovan Švagan

Komentarji RSS · TrackBack URL

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !