Estrihi

To mi je pa bil do pred kratkim čisto nepoznan pojem. Pravzaprav si nisem predstavljal niti, kam se polaga, še manj pa kakšna je njegova vloga. Kolegi, ki so bolj gradbeno izobraženi (so si že zgradili svoje hiše) so me podučili o osnovah. Nekaj malega pa sem izvedel tudi preko interneta. Za tiste neuke, ki so na istem kot jaz pred kakšnim letom, naj povem vsaj najosnovnejše.
Na betonsko ploščo pritličja in leseno ploščo mansarde mojstri inštalaterji napeljejo vrsto cevi za vodovod, ogrevanje in elektriko. Čez te cevi mojstri za estrihe položijo izolacijo. To je v enostavnejši izvedbi stiropor, lahko je kamena volna, ki se ponavadi daje med nadstropjema zaradi boljše zvočne izolativnosti, lahko pa so tudi kakšni drugi bolj lesni izolativni materiali. Čez to izolacijo se položijo cevi za talno ogrevanje, vse skupaj pa se zalije z betonom ali kakšnim drugim materialom (npr. anhidridni tekoči estrihi). Pravzaprav se ta nekaj centimetrska plast imenuje estrih, čeprav mnogi v ta pojem štejejo tudi izolacijo. Zelo pomembno je, da je beton vsaj nekaj mm ločen od sten. Tako se prepreči zvoku prehod med nadstropjema. Po polaganju pa nas čaka sušenje. Praviloma naj bi bilo en teden za cm estriha dovolj, a če želimo polagati parket, si je potrebno rezervirati vsaj dvakrat toliko časa. To pa je pri hitri montažni gradnji kar velika zamuda. Skrajšamo jo lahko s posebnimi sušilci (kar seveda stane) ali pa namesto betona položimo OSB ali kartonske plošče. To je suhi estrih, ki pa ga izberemo, če nam res primanjkuje časa.
Bolj podrobno se v to temo nisem poglabljal. Je vse skupaj prišlo prehitro. Sprva sem načrtoval polaganje estriha nekje konec februarja. Nato pa sem po prigovarjanju Borisa in s pospešenim delom mojstrov inštalaterjev prestavil plan za dva meseca nazaj, na december. Kaj takega se mi v moji strokovni karieri še ni zgodilo. Roki projektov se povsod in vedno prestavljajo le v prihodnost! Se mi je sprva, ko je Boris omenil, da bi mogoče estrihe polagali pred novim leto, zdelo, da se šali. Ga sprva sploh nisem jemal resno. Danes pa smo 22 decembra in estrihi so v hiši, tako v kleti kot tudi v pritličju in mansardi. Ja, če bi midva z Borisom gradila avtoceste, bi sedaj ravnokar končevali odsek Jelšane – Postojna.
In kdo je ta mojster, ki je bil pripravljen priti v dobrem tednu po prvem klicu in delo tudi v teh mrzlih dneh opraviti. To je Eko z Jesenic. Mogoče si marsikdo misli, to je taka eko hiša, da je še mojster za estrihe eko. Ne, menda je temu mojstru res ime Eko. O njem pa vem le toliko, da mi ga je priporočil moj zidar in da ima ekipo, ki svoje delo dobro in za pošteno ceno opravi. Malce smo imeli sicer problemov z zelo hladnimi dnevi. Ampak z dodatki v beton smo tudi to premagali. Zaenkrat razen manjše luknjice v sobi v mansardi, ki je nastala zaradi ledu v betonu, večjih pomanjkljivosti nismo opazili. Še cena:
- klet 65m2 7cm stiropora 70, 5cm betona
- pritličje 60m2 5cm tekočega stiropora, 5cm betona
- mansarda 2cm stiropora, 3cm volne, 5cm betona
Vse skupaj okroglih 3000Eur.

pripravljeno1.jpg pripravljeno2.jpg
Pripravljeno na polaganje

estrihmasina.jpg
Estrih mašina

polaganje.jpg glajenje.jpg
Polaganje in glajenje

gotovo.jpg
Delo je gotovo

 • Share/Bookmark

8 odgovorov zaenkrat »

 1. 1

  david pravi,

  23.12.2007 @ 09:24

  spremljam zgodbo ze od zacetka, vendar do sedaj nisem imel nobenega pametnega vprasanja, tako da sem samo bral :)

  na drugi sliki so cevi za talno gretje razporejene po celi povrsini, ne bi bilo bolje, ce jih pri WC skoljki ne bi bilo? al si narobe predstavljam?

 2. 2

  kemo pravi,

  23.12.2007 @ 11:20

  Pod WC školjko talnega ogrevanja res ne potrebujemo, ampak verjetno je enostavneje potegniti čiste linije, kot pa se izogibati raznim manjšim oviram. Ne vem, so se mojstri sami odločili, da je tako najbolje. Me vsaj v rit ne bo zeblo!

 3. 3

  marko pravi,

  27.12.2007 @ 11:41

  LP

  Me zelo veseli da gre gradnja tako kot mora pri tej zvrsti gradnje.
  Vse čestitke firmi Jaris ki z svojo umirjenostjo in disciplino dokazuje kaj se v sodobnem gradbeništvu lahko naredi.Je pa velik poudarek tudi pri stranki ki mora veliko zaupati!!
  Glede estrihov v skeletnih hišah pa tole ima dve glavni vlogi prva je statična druga pa toplotna stabilnost.
  - (statična) ker imamo na strehi cc. 8 t stešnikov in z tem na sami špici objekta veliko težo z betonskim estrihom dosežemo na vmesni stopnji(mansardi) da dobimo dve majhni krivulji namesto ene velike pri obtežbah vetra in potresa
  -toplotna stabilnost ker imamo glavni vir ogrevanja talno ogrevanje dosežemo z betonskim estrihom ki nima toplotnih mostov in ima veliko lastno gostoto to da lahko sprejme veliko toplote in jo enakomerno oddaja v prostor (les toplote in mraza ne more sprejeti)
  da pa lahko v skeletnih hišah brez problemov naredimo mokre betonske estrihe pa nam povejo že same slike vgradnje le teh in sicer na stenah še ni zaključnih oblog ki bi lahko sprejele vlago estriha in z tem povzročile kasnejše pokanje sten.
  Bistveno pa je sušenje estriha:
  estrih se v hiši suši na isti način kot les v sušilnici (zato je najhitreje suh prav v teh mesecih ko so nizke temperature in suh zrak)
  hišo je treba zapreti jo ogreti kar se max da in nato narediti prepih za 10 min če se le da to ponoviti 3x na dan
  to se da lepo spremljati na zračnem vlagomeru oziroma z opazovanjem rosišča.
  Veliko sreče v nadaljevanju gradnje!!!

 4. 4

  kemo pravi,

  28.12.2007 @ 22:11

  Marko,
  hvala za zanimiv prispevek in lepe želje. Srečno tudi tebi, tvojim bratom in tudi ostalim sodelavcem Dama haus v novem letu.

 5. 5

  Klemen pravi,

  3.01.2008 @ 12:37

  hišo je treba zapreti jo ogreti kar se max da in nato narediti prepih za 10 min če se le da to ponoviti 3x na dan

  Dobra ideja. Zanima me, v kolikšnem času se bodo estrihi posušili do te mere, da boste lahko položili talne obloge (parket)?

 6. 6

  Bernarda pravi,

  15.01.2010 @ 11:27

  Pozdravljen!

  Iščem nekoga iz Zgornje Gorenjske da nam položi estrih, pa glede na to da je biv vaš mojster iz Jesenic,ali bi mi lahko posredovali kakšen njegov kontakt? Moj kontakt 041 249 523
  Če še kdo pozna kakšnega za estrihe (poštenega in dobrega) lahko tudi pokliče.

  ps: me veseli, da vam gradnja tako lepo poteka

  Hvala za vašo pomoč
  Bernarda

 7. 7

  Anonimnež pravi,

  1.06.2013 @ 23:18

  Estrihi popovič

 8. 8

  ana pravi,

  9.09.2016 @ 09:14

  Ali je možno sušenje estriha pospešiti? S kakšno pečjo ali ventilatorjem?

Komentarji RSS · TrackBack URL

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !